Turisticka agencija Nis / Beograd – Ski & Sun Travel – ZIMA 2017. BANSKO, BOROVEC, PAMPOROVO, FRANCUSKA, ITALIJA, AUSTRIJA…

Kefalonija

GRČKA OSTRVA,
kefalonija 01
kefalonija 02
kefalonija 03
kefalonija 04
kefalonija 06

Kefalonija je grčko ostrvo koje će vas, očarati već na prvi pogled. Bujna vegetacija, šarmantni predeli, mirisne šume limuna, vinove loze i maslina, Sunce koje prosipa svoj sjaj po belim kućama i kamenu, ogromno plavetnilo Jonskog mora na kojem su zlatokose nimfe i zavodljive sirene sluđivale i ratnike i ribare. U tom beskrajnom plavetnilu na 780 km2 površine, smestila se Kefalonija, najveće jonsko ostrvo sa 250 km prelepih plaža.

Zanimljivu istoriju Kefalonije najbolje je opisao Luis de Bernijer u svom bestseleru “Mandolina kapetana Korelija” po kojem je 2000. godine snimljen istoimeni film sa Nikolas Kejdžom i Penelope Kruz u glavnim ulogama. Tako se Kefalonija proslavila širom sveta i počela da privlači turiste, mada je ona još uvek neistražena i netaknuta -ostrvo kao stvoreno za letnju odiseju.

Znamenitosti:

  • glavni grad Argostoli, manastiri Agios Gerasimos i Agios Andreas, pećina u Melisaniju, plaža Mitros, susedno ostrvo Itaka

Letovališta:

  • Lassi je jedno od najvećih turističkih mesta na  Kefaloniji. Nalazi se samo 3 km od glavnog grada ostrva – Argostolija, te predstavlja njegovo predgrađe. Glavno šetalište  prepuno je restorana, taverni, kafića i radnji. Prednost smeštaja u ovom letovalištu je  blizina najlepših i najpoznatijih plaža Kefalonije.
  • Skala, nekadašnje ribarsko mesto sa burnom tradicijom i kulturom, jedno je od najlepših mesta na Kefaloniji. Odlikuje se prelepim peščanim plažama, bujnom vegetacijom u zaleđu i četinarima koji pružaju potreban hlad i mirisnu svežinu. Danas je moderno letovalište sa velikim brojem taverni, barova i kafea.

Zanimljivosti:

  • Engleski romantičarski pesnik Džordž Bajron napisao je svoje čuveno delo “Don Žuan”  na Kefaloniji 1823. godine
  • Unutar i van crkva posvecene Uspeniju Presvete Bogorodice se jednom godisnje iz zemljišta, na praznik Uspenija Presvete Bogorodice, dešava najezda zmija sa izobrazenim krstom na glavi kao i na vrhu jezika. Zmije nisu otrovne i narod ih, uz verovanje da donose boljitak, stavlja deci na glavu ili na obolela mesta na telu. Fenomen zmije s krstom na glavi još nije naučno objašnjen.
  • Kefaloniju često nazivaju „ostrvom paradoksa“. Hidrološke i geološke specifičnosti ovog podneblja prouzrokovale su pojavu svojevrsnih prirodnih fenomena, koje ovom ostrvu daju posebnu draž.

Probajte:

  • Čuveno vino „Robola“, sir „Mizitru“ i kefalonijski med.