Turisticka agencija Nis / Beograd – Ski & Sun Travel – ZIMA 2017. BANSKO, BOROVEC, PAMPOROVO, FRANCUSKA, ITALIJA, AUSTRIJA…

Kipar je ostrvska država u istočnom delu Sredozemnog mora i ujedno i treće po veličini ostrvo u Evropi posle Sicilije i Sardinije, prostire se na 9.251 km2. Kipar ima veoma povoljan geografski položaj, jer se nalazi se na raskršcu puteva izmedu Evrope, Azije i Afrike, tj. 75 km južno od Turske, 105 km zapadno od Sirije, 380 km severno od Egipta i 380 km istocno od Rodosa. Ostrvo ima oko 820.000 stanovnika od čega su oko 80% pravoslavnih Grka, 10% Turaka i oko 10% ostalih etničkih grupa.

Glavni grad Kipra je Nikozija, trenutno jedini glavni grad podeljen na dva dela. Turska je 1974. god. izvršila invaziju na Kipar, što je u jednom periodu prouzrokovalo veliku političku krizu, a 1983. god proglašavaju nezavisnu Tursku Republiku Severni Kipar, koju priznaju samo oni. Tom prilikom ostrvo je podeljeno na grčki i turski deo.

Kipar važi za najtoplije ostrvo Mediterana sa oko 340 sunčanih dana godišnje. Zbog temperature mora koja iznosi preko 22 C kupališna sezona traje od maja do novembra, s tim da u julu i avgustu iznosi oko 27 C. Ovde se nalaze i četiri velika tematska vodena parka a za najveći u Evropi važi upravo onaj u Ayia Napi.

Zahvaljujući bogatoj istoriji dugoj 10.000 godina, lepo uređenim letovalištima, ljubaznim i odmerenim domaćinima, kvalitetnim i dobro opremljenim hotelima, toploj mediteranskoj klimi, prelepim plažama, zanimljivim dešavanjima kako na plažama tako i u noćnim klubovima, kvalitetnom vinu, dobrom šopingu, Kipar je jedna od top destinacija Mediterana, ali i svew traženiji i kod nas.

Znamenitosti:

 • Kurion, Apolonovo svetilište, grad Amatus, ruševine Afroditinog hrama, zamkovi Limasol i Kolosi (Limasol), arheološko nalazište Kirokitija (Larnaka), Afroditine stene, grad Pafos, Muzej morskog života (Ayia Napa)

Letovališta:

 • Nikozija – glavni, ujedno i najveći grad Kipra i nepriznate Turske Republike Kipar sa oko 213.500 stanovnika.  Istorija ovog grada seže do bronzanog doba, tako da ima veliki broj znamenitosti, turističkih atrakcija. Srce grada okruženo je Venecijanskim bedemima iz 16. veka. U starom središtu grada nalaze se brojni muzeji, stare crkve i srednjevekovne građevine. Nova Nikozija se razvila izvan starih bedema.
 • Limasol – drugi grad po veličini, sa oko 167.800 stanovnika. Predstavlja glavnu trgovačku luku i važan turistički centar Kipra. Nalazi se u južnom delu ostrva u zalivu Akrotiri između dva antička grada „Amatus“ i „Kurion“ i 69 km je udaljen od Larnake. Limasol ima najdužu peščanu plažu od svih gradova na Kipru sa prelepim dugim šetalištem duž mora prepunim sofisticiranih kafića i restorana, a u samom centru grada pored hotela Kapetanios nalazi se srpski restoran.
 • Larnaka – treći grad po veličini sa oko 75.000 stanovnika i druga važna luka. Ovde se nalazi najveći međunarodni aerodrom Kipra. Nalazi se na jugoistočnoj obali i najstariji je grad na ostrvu a ujedno i luksuzno letovalište u čiju luku dolaze turisti sa skupim jahtama.
 • Ayia Napa – poznato letovalište na jugoistočnoj obali Kipra,  u blizini rta Greko, oko 37 km od Larnake. Poznato je po predivnim belim peščanim plažama nosiocima plave zastave EU, zbog kristalno providne tirkizne vode i sadržaja koje nude. Pored porodičnog letovališta, ovo mesto je poslednjih godina postalo i „prestonica zabave“ sa preko 150 barova i diskoteka, pa je poznato i pod imenom „kiparska Ibica“. Posetioci imaju priliku da uživaju u mnogobrojnim sportovima na vodi poput jedrenja, surfovanja…takođe je omiljeno mesto ljubiteljima ronjenja.. Ovde se nalazi najveći tematski vodeni park u Evropi.
 • Pafos – legendarno mesto rođenja boginje ljubavi i lepote, Afrodite, gde svaki kamen predstavlja deo istorije, nalazi se u jugozapadnom delu ostrva i od Larnake je udaljen oko 110 km. UNESCO je čitav grad stavio na listu svetske kulturne baštine. Grad i njegova okolina obiluju istorijskim znamenitostima. Mesto obiluje barovima, restoranima, prodavnicama, takođe se ovde nalazi jedan od četiri vodena parka.
 • Protaras – živopisno letovalište Kipra koje se proteže duž „Fig Tree Bay“ (zaliva smokvinog drveta) na jugoistočnoj obali ostrva, na oko 45 km od Larnake. Pre nego što je postao turističko mesto, Protaras je bio nenaseljen. Područje je bilo pokriveno vetrenjačama od kojih neke još postoje. Protaras karakterišu peščane plaže, mirna i topla voda tako da su idealne za porodice sa decom. U Protarasu se nalazi manji vodeni park, idealan za decu.

Zanimljivosti:

 • Kipar je poznat i kao Afroditino ostrvo, jer se, prema predanju, ovde iz morske pene rodila grčka boginja ljubavi.
 • Na Kipru se vozi levom stranom. Iz tog razloga na celom ostrvu rent a car vozila imaju posebne tablice, tako da su lokalni vozači pažljivi i fleksibilni prema turistima koji voze iznajmljene automobile koji se lako primete.
 • Zastava Republike Kipar je jedina svetska zastava, priznata od strane UN, na kojoj se nalazi oblik države na geografskoj karti.
 • Na Kipru imaju tri UNESCO-ove svetske baštine: Pafos, koji se smatra mestom rođenja Afrodite, Šarena crkva u regiji Trodos i  Choirokoitia, jedno od najvažnijih neolitskih nalazišta u Europi.

Probajte:

 • Riblje specijalitete u nekom od lokalnih restorana, lokalni sir “Haloumi”
Glavni gradNikozijaPopulacija1.088.503 (celo ostrvo)
Jezikgrčki, turskiPozivni broj+357
ValutaEvro, turska liraInternet domen.cy
Vremenska zonaUTC +2Struja220 V