Turisticka agencija Nis / Beograd – Ski & Sun Travel – ZIMA 2017. BANSKO, BOROVEC, PAMPOROVO, FRANCUSKA, ITALIJA, AUSTRIJA…

Albanija

Leto 2017
Drac LETO 2013 02
albanija
Drac LETO 2013 04
Drac LETO 2013 01
Drac LETO 2013 03

Albanija je država u jugoistočnoj Evropi, ima ukupnu površinu 28.748 km². Izlazi na Jadransko more na zapadu, i Jonsko more na jugozapadu. Jonsko more je poznato po čistoj, bistroj vodi, od Valone do grčke granice. Na Jadran Albanija izlazi od Valone, do granice sa Crnom Gorom i jadranska obala je veoma živopisna i poznata po peščanim plažama. Dominantna vera u zemlji je islam, a 30% su hrišćani - pravoslavci i katolici. Albanija je uglavnom poljoprivredna zemlja, a većina trgovinske razmene se ostvaruje sa Italijom i Grčkom.

Glavni grad zemlje je Tirana, sa 600.000 stanovnika. Drugi važniji gradovi su Drač, Skadar, Elbasan, Valona, Đirokastra, Fier i Korča.

Ne tako davno Balkan se doživljavao kao deo sveta u koji putuju samo hrabri, a Albanija, decenijama izolovana od Evrope i ostatka sveta,  kao zemlja u koju idu tek najodvažniji među njima. No otkada su je prvi turisti počeli  posećivati, još  90-tih, proneo se glas o predivnim azurnim plažama, iznenađujuće dobroj kuhinji, brojnim spomenicima, noćnom životu i niskim cenama. Danas Albanija doživljava turistički i građevinski bum. Grade se novi putevi i hoteli… letovališta i moderni hotelski kompleksi niču kao pečurke. Domaćini Albanci, svoju zemlju žele predstaviti kao ‘novu mediteransku ljubav’  turistima iz celog sveta. U tome za sada uspevaju, jer sve više Italijana, Nemaca, ali i turista iz Srbije, oduševljenih uslugom i ljubaznošću domaćina, otkriva čari ove svakako nepoznate perle Mediterana.

Znamenitosti:

  • Arheološki objekti Apolonija, Finik i Butrinit, gradovi Tirana, Drač, Vlora i Skadar, Skadarsko jezero, Elbasan, Korča, Saranda, Đirokastra, Severne albanske planine

Letovalište:

  • Drač je grad i luka na obali Jadranskog mora, 33 km zapadno od Tirane, jedan je od najstarijih gradova u Albaniji. Danas je Drač lep grad sa 114.000 stanovnika, turistički centar i najveća luka u Albaniji. Ispod starog grada razvio se novi sa lepim zgradama, bulevarima i šetalištima. Nekoliko feribota saobraća svaki dan sa Italijom. Na južnom delu, uz plažu, izgrađeno je mnogo hotela. Drač je poznat i po morskim specijalitetima. Sve to uz gostoprimstvo njegovih stanovnika čini ga privlačnim za turiste iz čitavog sveta. U blizini se nalazi moderni aerodrom, a povezan je auto putem sa Tiranom (33 km).

Zanimljivosti:

  • Albanci su nazvali svoju zemlju domovinu Škupija, što znači zemlja orlova. Smatra se da naziv Albanija, kojim drugi narodi nazivaju zemlju, potiče od naziva ilirskog plemena Albani
  • Jedna od glavnih atrakcija širom Albanije predstavljaju bunkeri. Između 1950. i 1985. godine albanski diktator Enver Hodža naredio je izgradnju na hiljade skloništa, od najviših planina do jadranske obale, kako bi zaštitio zemlju od mogućeg napada stranaca i suseda.  Brojni bunkeri su pretvoreni u kafiće, restorane,diskoteke, a neki i u štale.
  • Još jednu od atrakcija zemlje predstavljaju automobili marke “mercedes”. U Albaniji ima više mercedesa nego u Nemačkoj. “Mercedes je mercedes”, logika je svakog prosečnog Albanca, i radije će voziti “mercedes” star tri decenije nego nov mali korejanski auto. Oni imućniji, naravno, opredeljuju se za džipove, ali opet marke” mercedes”.

Albanska kuhinja:

Na albansku kuhinju su posebno uticale turska, grčka, sirijska i italijanska kuhinja. Albanska gastronomija je poznata po visokoj nutritivnoj vrednosti i izvanrednom ukusu. Albanci uživaju u raznovrsnim predjelima, supama, jelima sa kiselim kupusom, čorbama, pitama, pilavima i poslasticama. Morski specijaliteti i jela od ribe su česti u primorskim područjima Jonskog i Jadranskog mora, kao i albanskim mestima na jezerima

  • Tavë Kosi je jagnjetina sa sosom od jogurta
  • Đuveč sa bamijama i mesom
  • Skenderbeg je čuveni albanski konjak izuzetnog ukusa.
  • Boza je osvežavajuce piće pripremljeno od kukuruza.
  • Rehani je sok od grožđa.
Glavni grad Tirana Populacija 2.986.952
Jezik Albanski Pozivni broj +355
Valuta Lek Internet domen .al
Vremenska zona UTC +1 Struja 220V