Turisticka agencija Nis / Beograd – Ski & Sun Travel – ZIMA 2017. BANSKO, BOROVEC, PAMPOROVO, FRANCUSKA, ITALIJA, AUSTRIJA…

Albanija

Leto 2017

Albanija je država u jugoistočnoj Evropi, ima ukupnu površinu 28.748 km². Izlazi na Jadransko more na zapadu, i Jonsko more na jugozapadu. Jonsko more je poznato po čistoj, bistroj vodi, od Valone do grčke granice. Na Jadran Albanija izlazi od Valone, do granice sa Crnom Gorom i jadranska obala je veoma živopisna i poznata po peščanim plažama. Dominantna vera u zemlji je islam, a 30% su hrišćani - pravoslavci i katolici. Albanija je uglavnom poljoprivredna zemlja, a većina trgovinske razmene se ostvaruje sa Italijom i Grčkom.

Glavni grad zemlje je Tirana, sa 600.000 stanovnika. Drugi važniji gradovi su Drač, Skadar, Elbasan, Valona, Đirokastra, Fier i Korča.

Ne tako davno Balkan se doživljavao kao deo sveta u koji putuju samo hrabri, a Albanija, decenijama izolovana od Evrope i ostatka sveta,  kao zemlja u koju idu tek najodvažniji među njima. No otkada su je prvi turisti počeli  posećivati, još  90-tih, proneo se glas o predivnim azurnim plažama, iznenađujuće dobroj kuhinji, brojnim spomenicima, noćnom životu i niskim cenama. Danas Albanija doživljava turistički i građevinski bum. Grade se novi putevi i hoteli… letovališta i moderni hotelski kompleksi niču kao pečurke. Domaćini Albanci, svoju zemlju žele predstaviti kao ‘novu mediteransku ljubav’  turistima iz celog sveta. U tome za sada uspevaju, jer sve više Italijana, Nemaca, ali i turista iz Srbije, oduševljenih uslugom i ljubaznošću domaćina, otkriva čari ove svakako nepoznate perle Mediterana.

Znamenitosti:

  • Arheološki objekti Apolonija, Finik i Butrinit, gradovi Tirana, Drač, Vlora i Skadar, Skadarsko jezero, Elbasan, Korča, Saranda, Đirokastra, Severne albanske planine

Letovalište:

  • Drač je grad i luka na obali Jadranskog mora, 33 km zapadno od Tirane, jedan je od najstarijih gradova u Albaniji. Danas je Drač lep grad sa 114.000 stanovnika, turistički centar i najveća luka u Albaniji. Ispod starog grada razvio se novi sa lepim zgradama, bulevarima i šetalištima. Nekoliko feribota saobraća svaki dan sa Italijom. Na južnom delu, uz plažu, izgrađeno je mnogo hotela. Drač je poznat i po morskim specijalitetima. Sve to uz gostoprimstvo njegovih stanovnika čini ga privlačnim za turiste iz čitavog sveta. U blizini se nalazi moderni aerodrom, a povezan je auto putem sa Tiranom (33 km).

Zanimljivosti:

  • Albanci su nazvali svoju zemlju domovinu Škupija, što znači zemlja orlova. Smatra se da naziv Albanija, kojim drugi narodi nazivaju zemlju, potiče od naziva ilirskog plemena Albani
  • Jedna od glavnih atrakcija širom Albanije predstavljaju bunkeri. Između 1950. i 1985. godine albanski diktator Enver Hodža naredio je izgradnju na hiljade skloništa, od najviših planina do jadranske obale, kako bi zaštitio zemlju od mogućeg napada stranaca i suseda.  Brojni bunkeri su pretvoreni u kafiće, restorane,diskoteke, a neki i u štale.
  • Još jednu od atrakcija zemlje predstavljaju automobili marke “mercedes”. U Albaniji ima više mercedesa nego u Nemačkoj. “Mercedes je mercedes”, logika je svakog prosečnog Albanca, i radije će voziti “mercedes” star tri decenije nego nov mali korejanski auto. Oni imućniji, naravno, opredeljuju se za džipove, ali opet marke” mercedes”.

Albanska kuhinja:

Na albansku kuhinju su posebno uticale turska, grčka, sirijska i italijanska kuhinja. Albanska gastronomija je poznata po visokoj nutritivnoj vrednosti i izvanrednom ukusu. Albanci uživaju u raznovrsnim predjelima, supama, jelima sa kiselim kupusom, čorbama, pitama, pilavima i poslasticama. Morski specijaliteti i jela od ribe su česti u primorskim područjima Jonskog i Jadranskog mora, kao i albanskim mestima na jezerima

  • Tavë Kosi je jagnjetina sa sosom od jogurta
  • Đuveč sa bamijama i mesom
  • Skenderbeg je čuveni albanski konjak izuzetnog ukusa.
  • Boza je osvežavajuce piće pripremljeno od kukuruza.
  • Rehani je sok od grožđa.
Glavni gradTiranaPopulacija2.986.952
JezikAlbanskiPozivni broj+355
ValutaLekInternet domen.al
Vremenska zonaUTC +1Struja220V